Składniki (na dużą blachę):
- umyte, obrane i osuszone truskawki - ok. 1 kg,
- 2 duże kubki śmietany zakwaszanej 18% (lub w wersji light - jogurtu greckiego),
- 2 galaretki truskawkowe (rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia),
- produkty na biszkopt
Sposób wykonania:
Upiec biszkopt z 5-6 jaj. Przepisu nie podajemy, bo na pewno każdy ma swój sprawdzony ;).
Po upieczeniu, jeszcze gorący, wyjąć z blachy i przekroić na dwie mniej więcej równe warstwy.
Na pierwszą warstwę gorącego biszkoptu nałożyć śmietanę lub jogurt. Dokładnie rozsmarować i przykryć drugą połową gorącego biszkoptu.
Po wystygnięciu ciasta na wierzch poukładać gęsto połówki truskawek. Na poukładane owoce wylać tężejącą galaretkę.
Wstawić do lodówki na 1-2 godz.
Wstawić do lodówki na 1-2 godz.
Smacznego!
mniam, mniam, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń