Przepis na przepyszną paschę robioną z mleka
To naprawdę proste!
2 litry mleka (pasteryzowane, nie UHT!!)
laska wanilii
500 g kwaśnej śmietany 18%
6 jaj
200 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
120 g bakalii – posiekane morele, figi, daktyle i migdały
Mleko
zagotuj z rozciętą laską wanilii - od razu wysypią się czarne aromatyczne
ziarenka i w kuchni będzie pięknie pachniało.
Roztrzep jaja z kwaśną śmietaną i
wlej do wrzącego mleka. Gotuj powoli, na maleńkim płomieniu. Mieszaj rózgą, nie
dopuszczając do przywierania do dna, aż cały płyn w garnku się zwarzy i
podzieli na ser i serwatkę. Trwa to ok 15 minut.
Odstaw garnek z ognia i
wystudź całość.
Usuń wanilię, sito wyłóż podwójną warstwą gazy i odcedź
ser. Maksymalnie go odciśnij. Najlepiej zostaw na noc na sicie w lodówce, a rano jeszcze odciśnij. Żółty, pachnący wanilią serek powinien być prawie sypki
- z powyższych proporcji będzie go ok 1 kilograma.
Masło zmiksuj z cukrem
pudrem na puch. Stopniowo dodawaj do niego ser i ucieraj na wolnych obrotach,
aż powstanie spójny krem.
Bakalie namocz jeśli trzeba, osusz, pokrój w dość
spore kawałki, a migdały w słupki, dodaj do masy i wymieszaj łyżką dokładnie.
Wyłóż podwójną gazą stożkowatą doniczkę z dziurką, przełóż do niej masę,
dociśnij i odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia przełóż na talerz i
udekoruj bakaliami.
Smacznego!
mniam mniam pychotka!smakuje tak jak wygląda!! Polecam!!!!!
OdpowiedzUsuńTo naprawdę takie proste?
OdpowiedzUsuń