Codzienna porcja truskawek w sezonie to bomba najlepszych substancji odżywczych - witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Truskawki to także naturalny kosmetyk i lek na bardzo wiele dolegliwości. Niestety, z powodu silnych właściwości uczulających, truskawek nie powinny jeść małe dzieci.
Odmiany truskawek
Najlepsza odmiana na dżemy, soki i mrożonki to senga sengana. Owoce są duże, ciemnoczerwone i aromatyczne. Niemal równie wartościowa jest odmiana geneva. Truskawki murzynki, zwane też purpuratkami, nadają się do przetworów tylko w połączeniu z innymi owocami, np. agrestem czy rabarbarem. Z kolei ananas czy senga precosa to typowe odmiany deserowe truskawek. Za to wczesna kama jest idealna dla tych, którzy już na początku sezonu chcą mieć robienie przetworów z głowy.
źródło: więcej tu
Bo są pyszniutkie:):)
OdpowiedzUsuń