JABŁKA
chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie
28Anglicy mawiają: zjedz
jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy
zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a
wieczorem dla dobrego zdrowia.
Najcenniejsze w tych owocach jest to, co zwykle
odrzucamy: gniazda nasienne i skórka, gdyż w nich znajduje się najwięcej
pektyn, które mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących.
Podczas trawienia pektyny wiążą
niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem
wydalane z organizmu. Zatem o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi
palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w
pracy styczność ze związkami toksycznymi, np. drukarze. Pektyny „wymiatają” z
organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują
substancje toksyczne. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu
skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem.
Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom. Ale takie
właściwości mają tylko pektyny surowe.
Swój niepowtarzalny smak jabłka zawdzięczają zawartości kwasów, głównie jabłkowego i cytrynowego, a także dobrze przyswajalnych cukrów. Ale wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, nawet od ich wielkości.
Swój niepowtarzalny smak jabłka zawdzięczają zawartości kwasów, głównie jabłkowego i cytrynowego, a także dobrze przyswajalnych cukrów. Ale wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, nawet od ich wielkości.
Jabłka
- właściwości zdrowotne
Spośród
wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która
wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe,
rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym
więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść,
gotować i piec owoce nieobrane. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach
surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą
jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż
duże okazy.
Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.
Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.
Medycyna ludowa przypisuje im leczniczy wpływ na bóle stawów. Gotowane tarte jabłka leczą też biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u osób dorosłych. Herbatka ze skórek jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła. Ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne. Domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Powinny jednak unikać go osoby z chorobą wrzodową.
Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.
Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.
Medycyna ludowa przypisuje im leczniczy wpływ na bóle stawów. Gotowane tarte jabłka leczą też biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u osób dorosłych. Herbatka ze skórek jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła. Ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne. Domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie. Powinny jednak unikać go osoby z chorobą wrzodową.
Jabłka
dla urody i na odchudzanie
Jabłka
ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby,
włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Jednak wbrew
obiegowej opinii nie wolno jeść jabłek po umyciu zębów, ponieważ zawarty w nich
cukier sprzyja rozwojowi próchnicy.
Zawarta w jabłkach witamina C wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.
Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g). Jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru. W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g. Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy.
Zawarta w jabłkach witamina C wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd. Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.
Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g). Jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru. W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g. Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jablka-chronia-przed-zawalem-i-zaparciami-wzmacniaja-zeby-ulatwiaja-od_35460.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz