niedziela, 1 czerwca 2014

Biszkopt z truskawkami, śmietaną i galaretką

Ciasto pyszne, szybkie, ładnie wygląda i jest łatwe do zrobienia!



Składniki (na dużą blachę):

  • umyte, obrane i osuszone truskawki - ok. 1 kg,
  • 2 duże kubki śmietany zakwaszanej 18% (lub w wersji light - jogurtu greckiego),
  • 2 galaretki truskawkowe (rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia),
  • produkty na biszkopt 

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt z 5-6 jaj. Przepisu nie podajemy, bo na pewno każdy ma swój sprawdzony ;).

Po upieczeniu, jeszcze gorący, wyjąć z blachy  i przekroić na dwie mniej więcej równe warstwy.
Na pierwszą warstwę gorącego biszkoptu nałożyć śmietanę lub jogurt. Dokładnie rozsmarować i przykryć drugą połową gorącego biszkoptu.

Po wystygnięciu ciasta na wierzch poukładać gęsto połówki truskawek. Na poukładane owoce wylać tężejącą galaretkę. 

Wstawić do lodówki na 1-2 godz.

                                                                         Smacznego!

1 komentarz: