środa, 9 kwietnia 2014

Pascha - ciasto wielkanocne

Przepis na przepyszną paschę robioną z mleka

To naprawdę proste!

2 litry mleka (pasteryzowane, nie UHT!!)
laska wanilii
500 g kwaśnej śmietany 18%
6 jaj
200 g miękkiego masła
80 g cukru pudru
120 g bakalii – posiekane morele, figi, daktyle i migdały

Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii - od razu wysypią się czarne aromatyczne ziarenka i w kuchni będzie pięknie pachniało. 
Roztrzep jaja z kwaśną śmietaną i wlej do wrzącego mleka. Gotuj powoli, na maleńkim płomieniu. Mieszaj rózgą, nie dopuszczając do przywierania do dna, aż cały płyn w garnku się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. Trwa to ok 15 minut. 
Odstaw garnek z ognia i wystudź całość. 
Usuń wanilię, sito wyłóż podwójną warstwą gazy i odcedź ser. Maksymalnie go odciśnij. Najlepiej zostaw na noc na sicie w lodówce, a rano jeszcze odciśnij. Żółty, pachnący wanilią serek powinien być prawie sypki - z powyższych proporcji będzie go ok 1 kilograma.
Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodawaj do niego ser i ucieraj na wolnych obrotach, aż powstanie spójny krem. 
Bakalie namocz jeśli trzeba, osusz, pokrój w dość spore kawałki, a migdały w słupki, dodaj do masy i wymieszaj łyżką dokładnie. 
Wyłóż podwójną gazą stożkowatą doniczkę z dziurką, przełóż do niej masę, dociśnij i odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia przełóż na talerz i udekoruj bakaliami.

                                                                                                   Smacznego!

2 komentarze:

  1. mniam mniam pychotka!smakuje tak jak wygląda!! Polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. To naprawdę takie proste?

    OdpowiedzUsuń