sobota, 31 maja 2014

Dlaczego warto jeść truskawki?

Codzienna porcja truskawek w sezonie to bomba najlepszych substancji odżywczych - witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Truskawki to także naturalny kosmetyk i lek na bardzo wiele dolegliwości. Niestety, z powodu silnych właściwości uczulających, truskawek nie powinny jeść małe dzieci.

Czekamy na nie, marząc o wspaniałym aromacie i smaku. A przecież truskawki warto jeść nie tylko dlatego. 10 dag to garstka, ale  pokrywa dobowe zapotrzebowanie człowieka na witaminę C, która ułatwia organizmowi przyswajanie zawartego w nich żelaza. Dzienna porcja tych owoców pomaga zapobiec anemii. Dzięki witaminom z grupy B i magnezowi truskawki działają antydepresyjnie. A sole fosforu, wapnia, krzemu i manganu wzmacniają kości i dodają urody skórze, paznokciom oraz włosom. Przy całym tym bogactwie witamin mikroelementów truskawki są niskokaloryczne - 100 g to tylko 28 kalorii.


Odmiany truskawek

Najlepsza odmiana na dżemy, soki i mrożonki to senga sengana. Owoce są duże, ciemnoczerwone i aromatyczne. Niemal równie wartościowa jest odmiana geneva. Truskawki murzynki, zwane też purpuratkami, nadają się do przetworów tylko w połączeniu z innymi owocami, np. agrestem czy rabarbarem. Z kolei ananas czy senga precosa to typowe odmiany deserowe truskawek. Za to wczesna kama jest idealna dla tych, którzy już na początku sezonu chcą mieć robienie przetworów z głowy.
źródło: więcej tu




1 komentarz: